Dette nettstedet bruker informasjonskapsler og lignende teknologier for å fungere som forventet (f.eks. opprettholde tilkoblingen din).

Hei Verden bloggen

En bedre fremtid for barna på teplantasjene

Maloti går i 5. klasse og drømmer om å bli lærer. Men veien mot drømmen er utfordrende. Hun bor nemlig i et område hvor bare halvparten av barna går på skolen.

På innsiden av en skoleaksjon: Godalen vidergående fyller hele skolen med spennende aktiviteter!

Hei Verden 2023: 50 År med Solidaritet og Utdanning

2023 markerer et betydningsfullt jubileum for Hei Verden – hele 50 år med en utrettelig innsats for solidaritet og utdanning for barn over hele verden. I kjølvannet av pandemiens utfordringer, ser vi nå at stadig flere skoler engasjerer seg i solidaritetsaksjoner og støtter vårt arbeid for å sikre at flere barn får tilgang til en god utdanning.

Jubileumsglimt: Gjensyn med Lar Padilha

Hei Verden feirer 50 år og flere gjestebloggere deler nye og gamle minner. Først ut er styreleder, og tidligere prosjektansvarlig, Ivar Munthe.

Hei Verden i Amazonas

Så langt har 2023 vært et spennende år for Hei Verden i Peru da vi i januar startet opp for fullt med et nytt utdanningsprosjekt i Amazonas. Her kan du lese mer om det spennende prosjektet.

På innsiden av en skoleaksjon: Elevene på Hafrsfjord skole i Stavanger setter ny innsamlingsrekord med panteinnsamling!

Hafrsfjord skole i Stavanger har gjennom mange år vært en pådriver for å gi barn i andre land en god skolegang. Årets solidaritetsaksjon var intet unntak, men elevene på skolen overrasket med å sette ny innsamlingsrekord ved å samle inn pant i nabolaget!

En god førskole kan forandre livet!

Madhori Koch er en 19 år gammel student som drømmer om å bli utdannet lærer, og i mellomtiden jobber hun som lærer på Hei Verdens førskole for morsmålsopplæring. Her gir hun 15 elever verdifull undervisning på koch-språket, som er det språket som snakkes av urfolksgruppen Koch, som hun selv tilhører.

Ungdomsskole for urfolk i Laos

Blant urfolkene i Laos er det få som fortsetter på ungdomsskolen etter endt barneskole. Les mer om hvorfor det er viktig at barn får gå på ungdomsskolen, og møt noen elever i Laos som har fått den muligheten

Hva har skjedd i 2022?

2022 har vært et spennende år for Hei Verden. Her kan du lese mer om hva som har skjedd i prosjektene våre.

På innsiden av en skoleaksjon: Stangeland skole deler 50 års erfaringer

Her kan du lese om hvordan Stangeland skole i Sandnes arrangerer solidaritetsaksjon til inntekt for Hei Verde, noe de har gjort i snart 50 år! Inspektør og ildsjel Rigmor Selseth Krogh deler sine erfaringer.

Besøk til Mandila Community School

I Zambia støtter Hei Verden Community Schools, en av disse ligger i landsbyen Mandila. Bli med på et besøk for å bli bedre kjent med hverdagen på skolen.

Ulikhetsviruset

Korona har tydeliggjort enorm ulikhet i verden. Allerede før pandemien var det en stor skjevfordeling av inntekt og formue. Mens 1 % av verdens befolkning eier 50% av verdens totale formue, eier 70% av verdens befolkning kun 2,7% av verdens totale formue. Samtidig som noen få eier veldig mye, lever nesten 10 % av verdens befolkning i ekstrem fattigdom.

Elevrådet tar ansvar på Lassa skole!

På Lassa skole i Stavanger har elevrådet travle dager foran seg. De har nemlig ansvar når skolen senere i måneden skal arrangere solidaritetsaksjon til inntekt for Hei Verden. Her på skolen har elevrådet en nøkkelrolle i planleggingen og utformingen av aksjonen hvert år.

11 millioner jenter i fare for å aldri komme tilbake på skolen

Pandemien er inne i sitt tredje år, og har allerede skapt enorme konsekvenser for barns utdanning verden over. Særlig jenter blir hardt rammet. 11 millioner jenter står i fare for å aldri komme tilbake på skolen etter lange skolestenginger og økende fattigdom i følge UNICEF. 10 millioner jenter risikerer å bli tvangsgiftet.

Dette oppnådde vi i 2021!

2021 har vært et krevende år for Hei Verden og våre prosjekter i Zambia, Bangladesh, Peru og Laos. Pandemien har ført til en global utdanningskrise, og arbeidet med å sikre skolegang for barn og unge er derfor viktigere enn noen gang. Vi er ekstremt takknemlige for støtten vi har mottatt i året vi nettopp har lagt bak oss. Her kan du lese en kort oppdatering fra hvert av prosjektlandene, og litt av det arbeidet som er blitt utført. Vi håper du også i 2022 ønsker å støtte arbeidet med å gi barn en god utdanning og muligheten for en bedre framtid.

Nytt prosjekt i Zambia

Hei Verden har vært i Zambia i over 17 år. Hva har vi oppnådd på denne tiden og hva er planene våre fremover?

Hvordan har pandemien rammet Hei Verdens prosjekter?

Nå er det skolestart for barn over hele landet. Millioner av barn verden over er ikke så heldige. Pandemien har ført til en global utdanningskrise, og skolene i 19 land er fortsatt stengt. Nesten 500 millioner barn har ikke hatt tilgang til fjernundervisning mens skolene deres har vært stengt. Arbeidet med å sikre skolegang for barn og unge er derfor viktigere enn noen gang. Her kan du lese litt om konsekvensene covid-19 har hatt for vårt arbeid i Laos, Zambia, Peru og Bangladesh.

Bruker valgfag til å gjøre en innsats for andre

Samarbeid med Hei Verden og la elevene dine få praktisk erfaring sammen med skolens egen lokale bistandsorganisasjon! I et samarbeid med oss kan dine elever engasjere seg for at flere barn skal få muligheten til en bedre fremtid, kombinert med høyt faglig innhold i tråd med nye læreplaner.

7 av 10 barn får ikke fjernundervisning i Bangladesh

Skolene i Bangladesh har vært stengt siden mars 2020, noe som medfører enorme konsekvenser for elevene. 7 av 10 barn i Bangladesh har nemlig ikke tilgang til fjernundervisning.

Muligheten til en bedre framtid!

Navor, Nakha, Napheu, og Nayor fullførte barneskolen i landsbyen sin, men visste at det ville være utfordrende å skulle gå videre til ungdomsskolen. I de rurale områdene i Laos er det under halvparten av barna som går videre på skolen etter at de har fullført barneskolen. Årsakene til det er mange. Store avstander og fattigdom gjør det uaktuelt for mange familier å la barna begynne på ungdomsskolen.

Krevende situasjon for lærere under pandemien

Edith Mwauluka hadde lenge lagt merke til alle barna i hennes lokalsamfunn som gikk veldig langt hver dag for å komme til nærmeste skole. Hun kjente på et stort engasjement for å hjelpe til og bidra til at disse barna skulle få en god utdanning. I 2015 begynte hun derfor å jobbe som frivillig lærer på Lubuyungu Community School in Western Province i Zambia. Her underviser hun 1. og 5. klasse og hun legger all sin tid og innsats ned i arbeidet for å sikre at barna trives og lærer det de skal på skolen.

Kommer du inn på ungdomsskolen?

Det er kanskje lenge du har bekymret deg over om du består eksamener og kan komme inn på den utdanningen du vil, dette er bakteppet for Hei Verdens nye quiz: Kommer du inn på ungdomsskolen? Spørsmålene er hentet fra barneskolepensum i våre prosjektland, og disse testene er obligatoriske for at elevene skal få gå videre på ungdomsskolen.

#HeiVerdenChallenge

Hvorfor sitter Hanne Siri fra Hei Verden på gulvet hos Hverdagsgodt og filmer no rare greier? Og hvorfor er Hei Verden sin Facebook og instagram-feed full av folk som prøver å plukke opp et ark med munnen?

Ett år med stengte skoler i Bangladesh

Sathi er et av barna i Bangladesh som ikke har gått på skolen på et helt år. Før pandemien stengte skolen hennes gikk hun i fjerde klasse. Det siste året har hun måttet ta strøjobber for å hjelpe med å forsørge familien. Hun drømmer om å kunne fortsette på skolen, men akkurat nå har hun ikke annet valg enn å jobbe. Det er ofte tungt arbeid, noen ganger plukker hun chilli og andre grønnsaker, mens andre dager jobber hun med å bære mursteiner på byggeplasser.

Hjemmeundervisning via radio

Peru er et av de landene i verden som er hardest rammet av covid-19. Barn og unge i våre utdanningsprosjekter står i en ekstra krevende tid. I Peru finnes det ikke et etablert system for hjemmeundervisning, så når skolene stengte og barna måtte være hjemme ble det starten på store hull i undervisningen for de aller fleste.

Læring i møte med pandemien i Zambia

Janet klarte å fullføre barneskolen, men som så mange andre jenter i Zambia møtte hun utfordringer da hun skulle begynne på ungdomsskolen. Janet bor på landsbygda i Zambia sammen med moren og seks søsken, hun mistet faren da hun bare var et år gammel. Familien er fattige og hadde ikke råd til at Janet skulle få gå på ungdomsskolen.

Barn må jobbe i stedet for å gå på skole i Laos

Andelen barn som droppet ut av skolen i Laos har økt i løpet av 2020 som følge av covid-19. Foreldrene har hatt behov for barna som arbeidskraft på rismarkene, og har ikke sendt de tilbake på skolen etter nedstengingen. Spesielt rammet er Lahu landsbyen Chomsi. Dette er en svært fattig landsby, og mange av barna her har droppet ut av skolen.

Global utdanningskrise

Verden er midt i en utdanningskrise! 1,6 milliarder elever og studenter har vært rammet av skolestenging under Covid-19 pandemien. Et år ut i pandemien er 168 millioner barn fremdeles ikke tilbake på skolebenken.

Ny innsamlingsside!

Her kan du opprette innsamling, og donere til din hjertesak. Finn din innsamling her.

www.heiverden.no | Kontakt oss: E-mail: post@heiverden.no | Telefon: + (47) 51885500 | Adresse: Hei Verden, Støperigata 38, 4014 Stavanger, Norway