Dette nettstedet bruker informasjonskapsler og lignende teknologier for å fungere som forventet (f.eks. opprettholde tilkoblingen din).

11 millioner jenter i fare for å aldri komme tilbake på skolen

Pandemien er inne i sitt tredje år, og har allerede skapt enorme konsekvenser for barns utdanning verden over. Særlig jenter blir hardt rammet. 11 millioner jenter står i fare for å aldri komme tilbake på skolen etter lange skolestenginger og økende fattigdom, i følge UNICEF (2021). 10 millioner jenter risikerer å bli tvangsgiftet. Vold mot kvinner og jenter har økt under pandemien, det samme har uønskede tenåringsgraviditeter. Mange unge jenter blir stengt ute fra skolen hvis de blir gravide. Fordi jenter har mer arbeid i hjemmet får de ikke like stort utbytte av hjemmeundervisning som gutter. Mens verden feirer store fremskritt for kvinner og jenter 8. mars er det viktig å huske på at kampen for likestilling er langt fra over, og at pandemien har ført til en forverring for jenter og kvinner verden over.

Hei Verden jobber for at jentene skal komme tilbake på skolen og fullføre utdanningen sin. Vi sørger for at elever får ta igjen tapt undervisning, og tettet hullene måneder og år med stengte skoler har ført til. Vi støtter sårbare jenter med stipend, slik at de ikke må slutte på skolen fordi de ikke har råd til skolepenger og utstyr. Vi bygger toaletter og sørger for rent vann på skolene slik at jenter ikke avbryter utdanningen sin på grunn av menstruasjon. Vi gir jenter opplæring i hvilke rettigheter de har, slik at de ikke blir giftet bort mot sin vilje. En kvinne med gjennomført ungdomsskole vil tjene nesten dobbelt så mye en kvinne som ikke har gått på skolen, ifølge Verdensbanken (2018).

Mødre som selv har gått på skole, sørger i større grad for å sende egne barn på skolen. Slik kan utdanning av jenter starte en positiv spiral og bidra til å føre hele familier ut av fattigdom.

Her kan du lære mer om jenters situasjon i Zambia, Bangladesh, Peru og Laos: